SALAM MUJAHADAH

Followers

Thursday, October 7, 2010

Syahid, 'Alim, Qari dan Dermawan yang akan masuk neraka?

Assalamu'alaikum wbt,

Alhamdulillah,berkempatan jua untuk menulis kembali di wadah yang ku niatkan di awal lg untuk mencari redha Allah s.w.t, insyaAllah Allahumma ameen...

Untuk kali ni ana sekadar memetik satu hadith untuk di kongsi sama-sama berkenaan soal pentingnya ikhlas pada Allah s.w.t dalam apa jua..hatta perkara itu sudah jelas ganjarannya hanya peroleh di akhirat seperti kita mengaji Al-qur'an, solat, sedeqah dan lain-lain ibadah khusus yang mana seharusnya kita lebih ingat pada Allah s.w.t...begitu juga 'ibadat2 umum, seperti kita menuntut 'ilmu,bekerja mencari nafkah dan kita bersosial sekalipun, perlu di ingat bahawa besar ganjarannya bahkan ia terlebih hebat dari segala habuan dunia andai ia di niatkan ikhlas semata-mata kerana Alllah.. "walal akhiratukhoirul lakaminal ula"

Jadi,ayuhlah..ana menyeru raja yg berada dalam diri ku yakni hati ku,dan juga hati-hati sahabat semua untuk sama renung,hayati dan mengambil manfaat dari hikmah kalam Nabi kesayangan kita , Rasulullah s.a.w.

Daripada Abu Hurairah r.a berkata : Aku mendengar Rasulullah s.a.w bersabda : "Sesungguhnya orang yang pertama sekali di putuskan hukumannya pada hari qiamat nanti ialah seorang lelaki yang mati syahid. Ia akan dihadapkan (kepada Allah swt) lalu Allah swt mengingatkannya akan nikmat yang pernah di anugerahkan kepadanya sewaktu berada di dunia dahulu,maka ia pun kembali mengingatinya,kemudian Allah swt lalu bertanya kepadanya, "Apa yang engkau telah buat dengan nikmat yang telah ku berikan kepadamu itu?".Ia menjawab :"Nikmat itu telah saya gunakan untuk berperang kerana membela agamaMu sehingga aku gugur sebagai syahid". Allah swt berkata kepadanya :"Engkau bohong ! Sebenarnya engkau berperang adalah dengan tujuan supaya engkau disebut-sebut sebagai seorang yang berani,dan telah pun dikatakan orang begitu kepadamu". Orang itu lalu diheret ke atas mukanya sehingga ia dicampakkan ke dalam neraka.

Kemudian dihadapkan pula seorang lelaki yang belajar 'ilmu agama dan ia mengajarkannya kepada orang lain serta banyak membaca Al-Qur'an. Lalu Allah swt mengingatkannya akan nikmat yang pernah dianugerahkan kepadanya sewaktu berada di dunia dahulu dan ia pun kembali mengingatinya,kemudian Allah swt lalu bertanya kepadanya: "Apa yang telah engkau buat terhadap nikmat itu?". Ia lalu menjawab: "Aku telah belajar ilmu agama dan mengajarkannya kepada orang lain dan juga aku membaca Al-Qur'an untuk mencari keredhaanMu". Allah swt berkata kepadanya: "Engkau bohong ! Sebenarnya engkau belajar ilmu supaya engkau disebut-sebut sebagai orang yang 'alim dan engkau membaca Al-Qur'an supaya engkau dikatakan seorang "Qari" yang pandai membaca Al-Qur'an, dan telahpun dikatakan orang begitu kepadamu". Orang itu lalu diheret ke atas mukanya sehingga ia dicampakkan ke dalam api neraka.

Kemudian dihadapkan pula seorang dermawan yang telah diluaskan Allah swt akan rezekinya dan dikurniakan kepadanya bermacam-macam harta benda. Lalu Allah swt mengingatkannya terhadap nikmat yang telah dianugeahkannya, maka ia pun mengingatinya kembali. Kemudian Allah swt bertanya kepadanya: "Apa yang engkau perbuat ke atas nikmat yang telah Aku anugerahkan itu?".Ia menjawab: "Tiada suatu jalan pun yang engkau mahukan supaya diberikan dema kepadanya kecuali telah saya dermakan harta saya kepadanya". Allah swt berkata kepadanya: "Enkgkau bohong ! Engkau menderma supaya engkau disebut-sebut sebagai seorang dermawan,dan telah pun dikatakan orang begitu kepadamu". Orang itu lalu diheret di atas mukanya sehingga dicampakkan ke dalam api neraka".
H.R. Muslim
Subhanallah, gementar hati..seakannya berubah segala impianku yang ingin memperoleh kehebatan dunia kepada mencari cinta dan kasih kepada Allah swt. Benarlah bahawa keikhlasan lah menjadi kunci kepada diterima 'amalan yang mana petunjuknya adalah istiqamahnya kita dalam sesuatu,manisnya bila beribadah padaNya....
"Allahummah dinaussirotolmustaqim, sirotollazi na 'an 'am ta'alaihim, minannabiyyin,wassiiddiqin wassyuhada' wassolhin. Allhumma ameen."

4 comments:

 1. salam ziarah..syukran atas perkongsian bermanfaat..terima kasih atas segalanya..

  ReplyDelete
  Replies
  1. syukran 'ala ziarah...insyaAllah sama2 ambil manfaat darinya

   Delete
 2. Moga kita tidak tergolong dalam golongan yang melakukan sesuatu bukan kerana Allah

  ReplyDelete