SALAM MUJAHADAH

Followers

Saturday, September 4, 2010

Ayuh Perbetulkan Cara Melihat Al-Qur'an

Alhamdulillah..berkesempatan jua utk ana update blog ni...
Insyaallah kali ini..sekadar berkongsi pengisian yang ana dapat daripada tazkirah ramadhan yang di sampaikan oleh mudir dari pondok an-nur baru-baru ini...
Satu peristiwa yang sering kita dengari,yakni berkaitan dengan salah satu mu'jizat yang dikurnia Allah taala pada rasul ikutan kita, Nabi Muhammad s.a.w iaitu peristiwa isra' wa mi'raj. Sungguh,terlalu banyak pengajaran yang boleh di ambil andai kita benar-benar mengkaji dan meniliti peristiwa besar ini. Antaranya bagaimana nabi kita di buka hijab melihat sendiri akan azab yang bakal diterima oleh penghuni neraka..dan juga bermulanya perintah solat di akhir peristiwa ini....namun,insyaallah akan datang akan ana kongsi serba sedikit tentang peristiwa-peristiwa tersebut sesudah ana selesai pembacaan dari beberapa buku dan rujuk tntg perkara2 tertentu dari para 'alim 'ulamak.Mohon di doakan moga Allah taala memberi petunjuk untuk ini.insyaallah.

Jadi, untuk kali sekadar kita sama-sama kita renung satu peristiwa yang berlaku ketika mana Nabi Muhammad s.a.w telah turun kembali ke bumi barakah Mekkah Al-mukarramah. Satu ketika Rasulullah s.a.w bersendirian di kawasan kaabah,kemudian didatanginya Abu Jahal lalu bertanya pada Rasulullah s.a.w. "Wahai Muhammad, adakah kau ada cerita terbaru hendak kau sebarkan?",bertanya Abu Jahal dalam niat utk menyindir baginda Rasulullah.Kemudian Rasulullah menjawab,"Benar,ada cerita yang hendak aku beritahu kan."..lantas Rasulullah s.a.w menceritakan kepada Abu Jahal akan perisitwa yang baru sahaja di lalui Nya yakni Isra' wa mi'raj. Setelah mendengar,ternyata Abu jahal langsung tidak percaya kerana logik akalnya mana mungkin perjalanan dari baitullah ke baitul maqdis hanya mengambil masa satu malam sedangkan logiknya mengambil masa lbh kurang 3 bulan perjalanan pergi dan sebaliknya. Namun,dia tidak menzahirkan rasa tidak percayanya akan tetapi menawarkan pada Rasulullah s.a.w bahawa dia sanggup mengumpul penduduk2 mekkah untuk mendengar cerita itu. Di sini,kita dapat lihat bahawa bagaimana hebat pengaruh Abu Jahal di kalangan penduduk mekah.

Di ringkaskan,penduduk-penduduk mekah di kumpulkan lalu Rasulullah s.a.w menceritakan pada mereka akan peristiwa isra wa mi'raj. Ternyata setelah para penduduk mendengar cerita itu daripada mulut baginda s.a.w sendiri, purata dari kalangan mereka tidak percaya dan ketika itu,ada juga mereka yang muslim yang kembali pada kekufuran kerana menganggap Rasulullah s.a.w berbohong. Lantas,Abu jahal bangun dan mengeruhkan lagi keadaan dengan mempersoalkan akan keimanan mereka pada Rasulullah s.a.w. Setelah itu,datang Saidina Abu Bakar ke tempar itu,terus Abu Jahal bertanya padanya.." Wahai Abu Bakar,adakah engkau percaya dan masih beriman pada Muhammad setelah kau tahu peristiwa ini?"..Dengan yakin Abu Bakar menjawab bahawa sedikit pun tiada keraguan daripadanya akan perkara yang diceritakan Rasulullah s.a.w.


Daripada peristiwa ini lah Abu Bakar di beri gelaran As-Siddiq kerana sentiasa membenarkan segala percakapan dan perbuatan baginda Nabi Muhammad s.a.w.Banyak 'ulamak telah membahaskan banyak perkara daripada perisitwa ini...Namun apa yang ana nak tekanka kt sini adalah hendaklah kita faham bahawa penting untuk kita perbetulkan persepsi dan pemikiran kita akan soal perbezaan perkara mu'jizat dan perkara selain itu. Bagaimana kita lihat, bila mana Abu Jahal meletakkan aqal sebagai rujukan utama baginya apabila menilai atau mendengar peristiwa mu'jizat isra' wa mi'raj,ternyata tidak sampai untuknya membenarkan perkara itu kerana sifat aqal manusia itu sendiri tidak mampu memikirkan hal berkaitan mu'jizat daripada Allah s.w.t Berbeza dengan Saidina Abu Bakar As-Siddiq yang percaya dan yakin dengan hatinya akan perkara mu'jizat atau perkara luar biasa yang dikurnia Allah taala.


Jadi,sempena nuzul Qur'an yang berlaku pada bulan yang mulia ini..ayuhlah kita kembali perbetulkan cara pemikiran kita berkenaan soal mu'jizat..dan ketahuilah bahawa mu'jizat Rasulullah yang masih kekal sehingga kini adalah Al-Qur'an itu sendiri. Jadi,sungguh tidak wajar andai kita menggunakan aqal kita yang lemah ini untuk mempersoalkan akan hukum hakam didalamnya seperti undang-undang hudud yang disyariatkan Allah,soal hukum menutup aurat dan menjauhi zina, hatta satu ayat atau huruf sekalipun..andai kira perlekehkan atau mempersoalkan seperti ia relevan atau tidak..maka TERBATAL LAH IMAN atau bahasa kasaq nya kafir lah..(p/s: awat loghat utara plak ni..erm...)...Secara kesimpulannya, makhluk seperti Abu Jahal ini sentiasa ada pada setiap zaman dan tempat..Berhati-hatilah agar kita tidak tergolong dalam seperti ini kerana tiadalah tmpt yang selayaknya bagi mereka yang kufur melainkan neraka, na'uzubillahi min zaalik...mohon sama dijauh kan... dan pada masa yang sama,banyakkan 'amal dan cari sebanyak mgkn 'ilmu sebagai penguat dan penyuluh iman kita agar kita "sampai" pada Allah s.w.t seperti Saidina Abu Bakar As-Siddiq..kerana andai kita terus usaha,istiqamah dgn ini,maka insyaallah kita dikurnia sifat muqarrabin,orang yang sampai atau hampir pada Allah,dan siapa yang dekat pada Allah, dalam satu hadith qudsi yang mana mafhumnya..Allah s.w.t memberitahu bahawa barang siapa yang yang dapat aku kata Allah,maka dia telah dapat segala-segalanya(yakni segala kebaikan seperti kebahagiaan,keselamatan, etc),namun barang siapa yang hilang dariKu,maka dia telah hilang segala-galanya.

Wallahu'alam...semoga sama-sama kita mengambil manfaat dan sampaikan pada sahabat-sahabat lain...

p/s: sebarang ulasan tambahan atau comment sangatlah dialu-alukan..syukran kathir

edly_aic
4 comments:

 1. info yg bgus.pondok annur kat pekan tu ke?
  kenal la ngan ustaz mokhtar senik yerk?

  ReplyDelete
 2. a'ah pondok an-anur yg tu...knal sgt ngn ust mokhtar senik,dia ada bg kuliyah bulanan kt surau kt rumah...
  mana kenal ust mokhtar?

  ReplyDelete
 3. salam..memang peranan kita memahami erti mukjizat yg sebenar, namun jangan kita lupa, masyarakat kini sibuk membaca shj tanpa memahami isinya dan menggunakan "mukjizat" itu utk panduan hidup..jadi, bukan sekadar perbetul cara melihat, tapi cara memahami dan mengaplikasi..

  ReplyDelete
 4. Salam adli...

  Alhamdulillah, bagus perkongsian ni..akak setuju dgn adk fiqhullughah, harus merangkumi segala aspek..bukan sekadar bacaan perlu diperbetulkan, tp lbh dari itu...

  Yg penting mengamalkan apa2 yg terkandung didlmnya dgn penuh yakin..Insya'ALLAH

  ReplyDelete