SALAM MUJAHADAH

Followers

Saturday, November 22, 2014

Risalah Ringkas Tentang Tauhid

"Bismillahirrahmanirrahim"1) Isu cara memahami ayat2 mutasyabihat
- sepakat 'ulamak ASWJ bhwa ada dua cara faham iaitu menurut Salaf & Khalaf ,
* Salaf :
Menyerahkan sepenuhnya hakikat makna ayat kepada Allah
* Khalaf :
Mengambil pendekatan takwil untuk menghindarkan manusia dari salah faham berkenaan sifat yang layak bagi Allah ( Laa ila ha = nafi ) serta menyucikan cara faham manusia tntg sifat yang layak bagi Allah ( illah = isbat ).

Adapun cara faham yang di bawa wahabi berkenaan ayat2 taysbih ini adalah dengan memberikan sifat kepada Allah seperti bertempat iaitu di atas, sifat bertangan cumatidak seperti tangan manusia..yang cara faham ini adalah cara faham yg batil.

2) Isu Manhaj ASWJ
- Mazhab bagi mukminin dalam soal aqidah yg sanadnya terus bersambung dari khalaf kepada salaf dn terus kepada Rasulullah sallahu'alaihi wasallam iaitu kaedah cara faham yg di susun oleh Imam Abu Hasan Al-Asy'ari & Iman Abu Mansur Al-Maturidi. Mukminin yg apa sahaja nama kumpulan yang memegang fahaman ini di golong sbg ASWJ.

3) Isu Ahbash,Wahabi, dan selain dari kedua ini
- Ahbash & Wahabi adalah suatu pembentukan kumpulan yang masing2 ada sejarah penubuhannya, dan setiapnya masihada kelompangan sama ada perkara dasar atau akhlaq.
*Ahbash
- Manhaj aqidahnya adalah ASWJ yg bermazhab Al-Asyairah & Al-Maturidiyah.
- Secara umum,permasalahan nya adalah pada hal ehwal akhlaq iaitu tidak mengambilAl-Wasatiyyah sebagai pendekatan. Seperti isu takfir yang di lihat bermudahan mengkafirkan/menyesatkan selain kumpulan mereka.
-Namun tidaklah keseluruhannya sebegitu.

*Wahabi
- Memegang manhaj aqidah yang di susun/cara faham oleh Sheikh Ibn Taimiyah & Sheikh Muhammad bin Abdul Wahab.
- Dalam cara faham ini, terdapat beberapa peringkat cara fahamnya iaitu ada yg tidak menganggu gugat tauhid pada Allah dan adayang menganggu gugat tauhid pada Allah.
- Secara umum, permasalahan itu di lihat pada yang menganggu gugat cara faham sebenar tauhid, dan juga cara pendekatan yang berlebihan terutama dalam soal fiqh & bermudahan menyesatkan kumpulan selain mereka.
- Setengah mereka ada yang menolak mazhab, para 'ulamak & kitab2 muktabar, dengan sekadar mengambil cara faham terus kepada Al-Quran & As-Sunnah.
-Namun,tidaklah keseluruhannya begitu.

* Selain dari kedua kumpulan ini
- Selagi mana cara faham mereka tidak terkeluar iaitu sepertimana cara faham aqidah Al-Asyairah & Al-Maturidiyah yg walaupun tidak mereka tahu bagaimama secara terperinci perbahasan soal aqidah ini,maka masih sah aqidah mereka.
- Tinggal lagi, keperluan (fardhu ain) untuk mempelajari ilmu aqidah ini adalah sebagai bekalan mengistiqamahkan diri dengan fahaman yang sahih dalam berhadapan cabaran serangan pemikiran masa kini & akan datang.

4) Cadangan & Resolusi 
- Aqidah adalah perkara dasar dalam kehidupan,maka mempelajarinya dengan jalan ilmu yang benar melalui guru yang tsiqah dengan keilmuan & akhlaq adalah suatu kewajipan bagi setiap muslim.
- Penting utk Thabat pd 'iktiqod yang benar & Al-Wasatiyyah dalam berbeza pendapat dalam soal fiqh.
- Ketelitian penting dalam mentakfirkan/menyesatkan seseorang, dan jauh sekali untuk ianya pada mereka yang telah mati.

Inilah adalah sekadar ringkasan dari yang di pelajari Al-faqir.
Andai ada kesalahan,nasihat mahupun teguran, mohon di maklum sebaiknya pada Al-faqir yang masih lagi seorang penuntut ilmu.
Wallahu'alam.

Al-faqir ilahil qadir :
Nur Mohamad Adli Bin Rosli
1 Safar 1436H, 12.38am

No comments:

Post a Comment