SALAM MUJAHADAH

Followers

Wednesday, March 6, 2013

Bagaimanakah Kaedah Beristikharah ?


                                                                     

                                                         [ Istikharah ]


Menjadi suatu kebiasaan bilamana di sebut soal istikharah, maka akan terlintas di fikiran ianya berkaitan soal jodoh...
Hakikatnya ianya bukanlah hanya perlu ketika soal jodoh sahaja,bahkan segala pekerjaan yang memerlukan untuk membuat suatu pilihan,maka disunatkan untuk beristikharah pada Allah s.w.t.. dengan niat mudah-mudahan setiap pilihan yang dibuat itu merupakan pilihan terbaik yang di ilhamkan oleh Allah s.w.t...

Sebagaimana sabda Nabi s.a.w,mafhumnya :
"Tidak akan menyesal seorang yang bermusyawarah & beristikharah."

InsyaAllah di sini sekadar berkongsi sedikit kaedah beristikharah yang diajarkan oleh murobbi tercinta Sheikhuna Ust Muhadir Bin Hj Joll As-Senary :

1) Seeloknya pada khamis malam jumaat
2) Bepuasa di siang hari itu
3) Bermula maghrib,elakkan melayari internet sbg 'illah agar terhindar dari melihat & mendengar perkara maksiat
4) Berselawat 1000x, atau at least jangan kurang 100x
5) Selepas solat isyak, usahakan untuk tidak bercakap.

dan pesan beliau juga, bahawa adab istikharah itu antara terbaik adalah di lakukan sewaktu masih tiada pilihan,sebagai tidak dilihat seakan "memaksa" Allah bila ianya sudah ada pilihan...

Seterusnya, Rasululllah s.a.w telah mengajarkan suatu doa istkharah iaitu :

" Ya Allah, bahawa aku meminta pilihan Engkau dengan pengetahuan Engkau, dan aku meminta Engkau takdirkan dengan qudrat Engkau, dan aku meminta kepada Engkau daripada kelebihan Engkau yang besar,kerana bahawasanya Engkay berkuasa dan aku tiada kuasa, dan Engkau mengetahui dan aku tiada mengetahui, dan Engkau amat mengetahui segala yang ghaib.
Ya Allah, jika adalah Engkau mengetahui bahawa pekerjaan ini terlebih baik bagi-ku di dalam agamaku dan kehidupanku dan kesudahan pekerjaanku iaitu pekerjaan duniaku dan akhiratku, maka takdirkan bagiku dan mudahkannya bagiku, kemudian berkatkan bagiku padanya.
Dan jika adalah Engkau mengetahui bahawa pekerjaan ini kejahatan bagiku di dalam agamaku dan kehidupanku dan kesudahan pekerjaanku, maka palingkan dia daripada aku dan palingkan aku daripadanya dan takdirkan bagiku kebajikan di mana ada kebajikan itu,kemudian redhakan aku dengannya. "

Selamat beramal (^_^)v

~Sesungguhnya istikharah itu membina pengharapan & tawakkal hati pada Allah s.w.t~

No comments:

Post a Comment