SALAM MUJAHADAH

Followers

Thursday, January 6, 2011

Coretan Hakikat Kehidupan

Assalamu'alaikum w.b.t,

Alhamdulillah,tiadalah yang lebih layak menerima pujian melainkan Allah s.w.t, serta tiadalah makhluk dan insan yang paling mulia di sisi Allah s.w.t melainkan Rasulullah s.a.w yang tercinta..
Allahumma solli'ala saidina muhammad, wa'ala'ali saidina muhammad...

Tiadalah perkara yang terlebih ku pentingkan dalam kehidupan ini melainkan setiap detik dan ketika,dengan taufiqNya di hati ini,hanya yang aku harapkan dan impikan adalah keampunan Allah s.w.t,kerana aku insan berdosa lagi faqir kepadaNya, dan aku doakan moga aku dan seluruh ahli keluargaku serta sahabat2 ku..agar sama2 kita digolongkan dikalangan mereka soleh dan solehah dan di izinkan untuk bersama atau hampir dengan para anbiya' dan para 'ulamak di syurga kelak..Allahumma ameen..

Insyallah,sama2 lah kita hayati dan benar2 renungi suatu kisah yg dipersoalkan Al-imam al-ghazali kepada murid-muridnya.

Suatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya iaitu beliau bertanya :

1) Imam Al-Ghazali : Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?
Murid 1 : Orang tua
Murid 2 : Guru
Murid 3: Teman
Murid 4 : Kaum kerabat
Imam Ghazali : Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling hampir,dekat dengan kita ialah Mati. Sebab itu janji Allah bahawa setiap orang yang bernyawa pasti akan mati (surah Ali-imran : 185).


2)Imam Al-Ghazali: Apa yang paling jauh dengan kita di dunia ini?
Murid 1: Negeri China
Murid 2: Bulan
Murid 3: Matahari
Murid 4 : Bintang-bintang

Imam Ghazali : Semua jawapan itu benar.Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita,apapun kenderaan kita,tetapi kita tidak akan dapat kembali ke masa lalu. Oleh sebab itu,kita harus menjaga hari ini, hari esok, dan hari-hari akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama.

3)Imam Al-Ghazali : Apa yang paling besar di dunia ini?
Murid 1: Gunung
Murid 2: Matahari
Murid 3: Bumi
Imam Ghazali : Semua jawapan itu benar,tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al-'Araf:179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita,jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka, "Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk neraka jahanam banyak dari jin dan manusia yang mempunyai hati(tetapi) tidak mahu memahami dengannya(ayat-ayat Allah),dan yang mempunyai mata(tetapi) tidak mahu melihatnya(bukti keesaan Allah) dan yang mempunyai telinga (tetapi) tidak mahu mendengar dengannya(ajaran dan nasihat), mereka itu seperti binatang ternak,bahkan mereka lebih sesat lagi,mereka itulah orang-orang yang lalai", (surah al-'araf: 179).

4)Imam Al-Ghazali : Apa yang paling berat di dunia ?
Murid 1 : Baja
Murid 2 : Besi
Murid 3 : Gajah

Imam Ghazali : Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (surah al-ahzab : 72),"Tumbuh-tumbuhan,binatang-binatang,gunung dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah meminta mereka menjadi khalifah(pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah s.w.t sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah".

Sama renungkan buat diri sendri..moga sama-sama dikurnia taufiq dan hidayahNya untuk mengambil manfaat dan pengajaran dari kisah ini.

Wallahu'alam.

2 comments:

 1. Salam

  Alhamdulillah, tq dik..seronok bila saban hari dpt ilmu yg sebegini kan dik?
  dpt menaikkan jazbah kita dlm beramal..
  Subhanallah..
  Barakallahu fik..

  ReplyDelete
 2. wasalam
  Alhamdulillah..
  insyaAllah,tiadalah perkara yg ditagih oleh hati melainkan kasih sayang dari Allah.
  tiadalah perkara yang diperlukan diri ini melainkan ilmu yang bermanfaat,
  tiadalah perkara yg diharapkan melainkan dikurnia taufiq dan hidayah untuk beramal taat padaNya..
  Mohon sama2 doakan..
  Allahumma ameen..

  syukran sudi ziarah blog yg x seberapa ni..

  ReplyDelete